Transkutan Elektrisk NerveStimulation (TENS)

TENS (Transkutan Elektrisk Nerve Stimulering) er i mange år blevet brugt som behandling ved forskellige smertetilstande på blandt andet sygehuse, smerte- og fysioterapiklinikker og af private (efter anvisning fra fysioterapeut).

TENS er et alternativ til tabletter, som i de ca. 40 år det har været brugt ikke vist nogen bivirkninger.

TENS er frem for alt effektiv mod  smerter i led, skelet, muskler og hud.

Smerte er kroppens advarselssignal ved pludselig sygdom eller skade. Ved langvarig smertetilstand opfylder smerten ikke længere nogen funktion, men kan trods dette være så intens at den forhindrer et normalt liv.

Hvordan virker det?
Kroppen har egne systemer til at lindre smerte. TENS arbejder sammen med disse systemer og forstærker dem. TENS virker ved at sende en svag strøm gennem huden på det sted, hvor smerten mærkes. Behandlingen kan ske med højfrekvent eller lavfrekvent impuls.

Den højfrekvente impuls stimulerer berøringsnerverne, og impulserne fra disse blokerer helt eller delvis for smerteimpulserne. Impulserne når ikke op til hjernen for at registreres som smerte. Det er det samme som sker, når man masserer  eller puster på et smertende område, men TENS er meget mere effektiv smertelindring, fordi menneskets hjerne prioriterer dette signal højere end smerteregistreringen. Det opleves  som om smerten forsvinder.

Den lavfrekvente impuls sender hvert ½ sekund en impuls, der virker omtrent som akupunktur . Elektroderne placeres her på en muskel i det smertende område. Når musklerne arbejder sættes kroppens egne morfinlignende stoffer, ( bl.a. endorfiner), fri.

TENS må ikke anvendes på personer med  pacemaker eller anden form for elektronik indopereret .